Panama Kanaal Cruise 2017 - Blog (originele blog op ericencarin.reismee.nl)


Pffff...we zijn aangekomen, 4-12-2017

Hehe, we zijn onderweg ! Vanmorgen rond 0535 stonden Jan en Anneke voor de deur om ons naar Schiphol te brengen. Na Bob een knuffel te hebben gegeven en 'm ingefluisterd te hebben om zich te gedragen en niet de kerstboom op z'n logeeradres te slopen, reden we weg. Een beetje vertraging zo hier en daar, maar rond 0715 waren we op Schiphol. De vlucht naar Washington Dulles vertrok prima op tijd om 1200 uur, en zo'n 9 uur later hadden we touchdown op een zonnig Dulles. Door de douane, koffers weer oppikken (we snappen er niets meer van, de ene keer worden ze doorgelabeld en hoef je niets te doen, nu werden ze doorgelabeld en moest je ze zelf weer op de transit band gooien). In ieder geval vertrokken we rond 1740 Washington tijd voor de bijna 6 uur durende vlucht naar San Diego...en dat valt dan best tegen, je denkt dat je er bijna bent, maar dat is echt niet zo ! De vluchten zaten allebei maar halfvol, dus er was ruimte zat.

Uiteindelijk in San Diego aangekomen, en rond 2100 uur checkten we bij het Embassy Suites Downtown in. Mooi hotel, mooie kamer, en toch nog maar even snel een klein rondje gelopen in de buurt. Aan de overkant van het hotel waren nog wat eettentjes open, en bij een van die tentjes op het terras een welverdiend biertje en een colaatje genuttigd.

Daarna sloeg de slaap toe, en zijn we teruggesukkeld naar het hotel. Om 2215 lokale tijd, ongeveer 0715 NL tijd, besloten we dat het na 26 uur wakker blijven genoeg was. En slaap je dan een gat in de dag ? Echt niet ! Half zeven wakker, effe douchen en prutsen, ontbijtje scoren en we zijn weer klaar voor de komende dag !

Stay Tuned !

Carin & Eric


Eerste dag in San Diego, 5-12-2017

Zoals al in het verhaaltje van gisteren stond (wat ik eigenlijk vanochtend pas heb geschreven), zaten we rond 0800 ofzo al aan het ontbijt; koffie, scrambled eggs, hash browns, french toast, jus d'orange, en daarna hetzelfde nog eens, want we hadden een beretrek! Met deze energie-boost liepen we rond 0900 naar buiten, om eens langs het havenfront te wandelen. Als eerste kom je dan bij het USS Midway Memorial uit, het grote vliegdekschip wat nu een museum is. 

Het ging pas om 1000 uur open, en we besloten om helemaal verder langs de Embarcadero te lopen, helemaal tot het eind. Halverwege spotten we een sea lion in het water, die op zo'n tien meter van de kade kwam en na diverse sprongetjes boven water weer terugzwom naar het midden van de baai. Ook nog een schildpad zien zwemmen, gewoon naast het dok....en het was geen kleintje ! (de schildpad bedoel ik). We zijn teruggelopen via de stad, oa via Cedar Str. en State Str. Uiteindelijk kwamen we weer zo'n beetje bij de USS Midway uit, en enkele doks verder lagen wat rondvaartboten. We kochten kaartjes voor een 2 uur durende Harbourcruise, en om 1115 vertrok het bootje met ons erop. Een lekker tochtje, langs oa de Navy Piers, waar voor veel $$$ speelgoed ligt. Lekker in het zonnetje, rond de 22 grd, wat wil je nog meer?


Half twee weer op de vaste wal, eerst even terug naar het hotel om toch de korte broeken maar aan te gaan doen, en daarna de andere kant op gewandeld langs het water. Natuurlijk zo hier en daar wat gedronken en gesnacked, zonder kalorieen kom je nergens. Eind van de middag, de zon begon al weer flink te zakken (om 1700 uur is het bijna donker hier), weer terug in het hotel en de voetjes even rust gegund.
Hierna naar de Cheesecake Factory aan de overkant van het hotel gelopen, en het eea tot ons genomen; echter, geen cheesecake genomen, we zaten propvol. En die cheesecakes daar, man, sommige waren echt megagroot...dat had er echt niet meer bijgekund!
Zometeen op tijd het mandje in, toch wel vermoeiend hoor, dat vakantie vieren!!!

Stay Tuned !

Carin & Eric


Tweede dag in San Diego, 6-12-2017

De tweede volle dag in San Diego; zelfde ritueel als gisteren, maw opstaan, korte broeken aan, ontbijtje, stukje wandelen, wat drinken, wat snacken, nog wat drinken, verder wandelen, fotootje hier en daar, her en der iets bekijken, hier en daar wat aanschaffen wat mee terug naar huis moet, weer wat snacken, verder wandelen, zonnebrand voor de tweede keer smeren, ach, dagje is weer zo om !
Begonnen met een wandeling richting het Gaslamp Quarter, een historisch geinig gebied met heel veel restaurantjes, koffietentjes, barretjes en andere horeca gelegenheden, in een leuke, historische omgeving.

Voor de kenners, we hebben heel 5th Ave. uitgelopen, via 4th Ave. weer terug, bij het Horton Plaza Park door de Mall gewandeld (niks gekocht), verder over 3th Ave. ,en uiteindelijk weer via de wandelroute langs de Harbour Drive weer richting de Seaport Village aan de waterkant gelopen. Al met al een stukje van zo'n 6 of 7 km, met heerlijk wandelweer (22 of 23 grd - hoe is het ook al weer in NL ? hahaha).

Daarna op ons gemak naar de USS Midway gelopen, en het schip met een bezoek vereerd. Ik had m'n Korps Mariniers petje op, en kreeg meteen $10,-- korting op de entree prijs ! Ze vroegen wel eerst of ik "in the service" had gezeten, en toen ik zei "Long time ago in the Netherlands" was alles goed ! Dit werkte weer toen we de foto's die bij binnenkomst werden gemaakt wilde kopen, ging ook meteen $6,-- af !

Die uitgespaarde $16,-- gaan we straks omzetten in een lekker biertje en een cocktail !
Al met al weer een prima dag geweest. Morgen willen we naar Balboa Park, met de bekende San Diego Zoo...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Derde dag in San Diego, 7-12-2017

De derde volle dag in San Diego; het wordt een sleur, maar na het wakker worden eerst een ontbijtje gedaan, en even de plannen voor vandaag gemaakt. Eerst maar eens flink zonnebrand smeren, het zou vandaag 26 grd worden, en, helaas helaas, dat werd het ook ! Geven ze nu in NL sneeuw op komend weekend ? Achach ach....

In ieder geval waren we gereed om in de taxi te springen om ons naar Balboa Park te laten brengen; dit is iets te ver lopen, we besloten uiteindelijk wel om vanuit Balboa Park weer helemaal terug te lopen. Balboa Park staat vol met verschillende musea, botanische tuinen, een Japanse tuin en natuurlijk de San Diego Zoo. Om alles goed te kunnen bekijken en beleven heb je minstens een paar dagen nodig, die hadden we dus niet en daarom zijn we gewoon maar her en der wat aan het bekijken geweest.

Zo zijn we oa in de Japans tuinen geweest, en in en langs de diverse gebouwen die in Mexicaanse stijl (denken we) gebouwd zijn. Je kan zo'n beetje overal naar binnen, je kan bijna overal wat eten en drinken, en zo hier en daar hebben we dat dus ook gedaan. We zijn verder niet in de diverse musea geweest, en ook niet in de Zoo, gewoon omdat de tijd ontbrak. Wel helemaal teruggelopen tot aan DownTown en het Gaslamp District, onderweg nog wat drank en chips ingeslagen, nog een ijsje wezen eten in de Publo tegenover het hotel, en daarna doorgewandeld naar het havenfront. Daar zijn we rond 1515 neergestreken op een terrasje, hebben aan de red en white zinfandel en de cocktails gezeten, en toen de zon eenmaal onder was rond 1645/1700 besloten we maar om daar te blijven zitten en wat te eten te bestellen.

De zonsondergang met een roseetje en een mojito is dan best te doen hoor !
Morgenochtend uitchecken en daarna 6 minuten wandelen met de koffer naar de B-Pier, waar, als het goed is, de MS Westerdam al ligt te wachten. We zouden rond 1200 aan boord kunnen, en rond 1600 vaart-ie weg. Maar dat is morgen !

Stay Tuned !

Carin & Eric


Vierde dag San Diego - Boarding MS Westerdam, 8-12-2017

Vrijdag, de dag dat we aan boord van de Westerdam stappen ! Natuurlijk eerst een ontbijtje in het Embassy Suites gedaan voor de laatste keer, en daarna eerst maar eens naar het haven front gelopen om te kijken of de Westerdam er echt wel lag...en jawel hoor, het bootje lag er, en was bezig om de passagiers van de vorige trip uit te laden.

We hebben even in het zonnetje zitten kijken naar het gedoe, waarna we op ons gemakkie weer terugliepen naar het hotel, de koffers hebben ingepakt en hebben uitgechecked...was ergens rond 1030 uur ofzo. Hierna met de koffers naar de Westerdam gerold, en ons gemeld om aan boord te mogen gaan. Eerst even de koffers afgeven (die worden naar je hut gebracht), inchecken, je keycard in ontvangst nemen, en effe wachten tot het sein kwam dat we aan boord mochten. Rond 1200 uur mochten de eersten aan boord, wij mochten zo'n 20 minuten later. Natuurlijk eerst eens door het schip (je mag geen boot zeggen !) gewandeld, en eigenlijk is de indeling nagenoeg hetzelfde als de Nieuw Amsterdam waar we enkele jaren geleden op voeren. Alles ziet er eigenlijk tiptop uit, ook al is de boot(sorry, het schip) van bouwjaar 2004. Komt natuurlijk ook omdat in april dit jaar het gehele interieur is vernieuwd en ge-update. Hopen dat-ie er over 2 weken nog zo uit ziet ! hehehe...

Natuurlijk hebben we de verplichte oefening voor vertrek meegemaakt, en rond 1615 werden de trossen losgegooid en waren we onderweg ! Met een drankje keken we hoe San Diego steeds kleiner werd (oja, en het werd ook steeds donkerder, zo iets voor 1700 uur is het gewoon donker.

Daarna natuurlijk wat eten bij een van de restaurants, en als afsluiting zijn we in het Exploration Cafe, helemaal voorop de boeg van het schip op het bovenste dek nog een bakkie koffie wezen halen. En dat was zo'n beetje de vrijdag. Vannacht wordt de klok op zee een uur vooruit gezet, zodat het tijdsverschil geen 9 uur meer is, maar 8.

Morgen de hele dag op zee....lekker niks doen ! Iedereen natuurlijk bedankt voor de reaktie's op reismee.nl en op facebook, doen we het niet voor niets!

Oja, het kaartje wat bij dit verhaal hoort, klopt niet ! Je kan op deze site geen lokatie midden op zee aangeven ! (foutje van Reismee.nl)...We zitten toch echt ergen op zee voor de kust van Baha California (Mexico)...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Vijfde dag - Op zee, 9-12-2017

Vandaag de hele dag op zee, onderweg naar Puerto Vallarta. Een beetje bewolkt weer, maar morgen wordt het beter met 32 graden en half bewolkt...je moet hier snel je limonade opdrinken, want voor je het weet zijn je ijsblokjes erin gesmolten...hebben jullie dat nu ook ? In ieder geval was vandaag een rustig dagje; we begonnen na het ontbijt met een bezoekje aan de gym; daar het bleef het natuurlijk niet bij, we hebben allebei het eea aan zweet laten vallen ! Carin heeft aan cardio en krachttraining gedaan (loopband,crosstrainer, buikspieren,squats enz) (geen idee wat het allemaal is, maar ze was lekker bezig), en ik, ik heb 45 minuten op een fiets gezeten om verschillende bergen op en af te gaan (maar de fiets bleef gewoon op z'n plek?). Daarna met de e-reader en Nintendo langs het binnenzwembad gezeten, en genikst.

Eind van de middag gereed gemaakt om te gaan eten, en na het eten zijn we de Greenhouse Spa ingegaan. Daar hebben we een uurtje in de Hydro-pool gezeten, een warm en groot soort bubbelbad waar gebubbeld wordt met echt krachtige stralen lucht/water. Een stuk intenser als een gewone whirlpool/hottub. Hierna nog even bijgekomen op een heerlijk verwarmd stenen bed in de vorm van je lichaam....lekker hoor !

Daarna werd het tijd voor een biertje en en een cocktail (jammer van de workout van vandaag :-( ) in de bar bij het casino. Daarna nog even in de BBKings bluesclub rondgehangen, en toen, toen was de dag voorbij...

Het kaartje van Reismee.nl klopt nog steeds niet, voor de juiste lokatie op moment van typen zie de foto...
Morgen (zondag) nog een dag op zee,  en dan hebben we een dagje Mexico in het vooruitzicht...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Zesde dag - Op zee, 10-12-2017

Op deze zondagmorgen hebben we rond 0800 de zon zien opkomen; het was wel een beetje veel bewolkt, maar de temperatuur zat al boven de 20 graden en zou gedurende de rest van de dag allen maar oplopen.

Na een echt zondags ontbijtje (croissantjes met kaas en maple syrup) zijn we wat attributen wezen halen om ons een beetje bij het zwembad op het achterdek bezig te houden. Tijdens het eea inpakken stonden we op ons balkon een beetje over het water te turen richting het laatste stukje van Baha California waar we langs voeren, toen we opeens een paar dolfijnen door de golven zagen springen die het schip maakte.

Snel wat foto's kunnen maken, de dolfijnen hadden er zin in en bij elke golf sprong er wel eentje overheen. Vijf minuten later was het speelkwartier afgelopen en verdwenen de dolfijnen onder water, en we hebben ze daarna niet meer gezien. We zijn toen eerst een bak echte koffie wezen halen bij de koffiebar op het voorschip, en dat dachten wel meer mensen, er was even geen plekje om lui te zitten en van de koffie te genieten. Daarna naar het zwembad gegaan, en we hebben ons daar een paar uurtjes vermaakt met lezen/puzzelen/niks doen/internetten... Zo kwamen we erachter dat het een beetje gesneeuwd had in NL, dat het misschien wel code rood kon worden maandag tijdens de spits en dat Ajax zoals verwacht PSV had ingemaakt. Bij ons werd het ook code rood, we moesten al driftig met de zonnebrand in de weer om niet te verpiepen...We kunnen er dus niets aan doen als we met de kerst een beetje bruiner terugkomen...hahaha

Na het avondeten zijn we weer naar de Hydro-pool geweest en hebben we weer op de warme relaxbanken een klein dutje gedaan...En nu , nu gaan we nog even wat drank soldaat maken !

Morgen zijn we een dag op stap in Mexico, we gaan met een catamaran varen en een beetje snorkelen !

Het kaartje van Reismee.nl klopt nog steeds niet, voor de juiste lokatie op moment van typen zie de foto...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Zevende dag - Puerto Vallarta, Mexico, 11-12-2017

Deze maandag zouden we de wal op gaan in Puerto Vallarto, Mexico. Vanmorgen rond 0745 lag de Westerdam in de haven. Het was nog steeds donker, de zon was net bezig om op te komen, en de tempertuur moest dat ook nog doen, het was nog maar een graad of 19.

Gelukkig zou dat allemaal goed komen vandaag, er was bewolking opgegeven, maar ook 30 graden, dus no worry's ! Rond 0830 waren we van het schip en zochten we het verzamelpunt van onze catamaran/snorkeltour op. We hadden een tour geboekt die ons met een catamaran naar oa Yelapa en Majahuitas zou brengen, plekjes aan de baai, waar we zouden snorkelen en we op het strand wat konden relaxen. Deze plekken kan je niet via het land bereiken, tenzij je een paar dagen door het oerwoud wil hiken, en daar hadden we de tijd niet voor. Tijdens de vaartocht, die toch wel dik een uur duurde, zagen we al snel enkele walvispluimen uit het water opstijgen, en na enkele ogenblikken ook een paar walvisruggen en staarten boven water komen. De beesten waren duidelijk in de wintermodus, het was allemaal niet zo spectaculair wat ze lieten zien, maar wel erg leuk om daar dichtbij te zijn. We voeren nog langs wat uitgesleten rotseilandjes, met veel fregatvogels, pelikanen en ibissen erop, en uiteindelijk kwamen we in de baai aan waar gesnorkeld kon worden. Iedereen het water in (best even fris), en na een half uur was iedereen er weer uit, op twee na...wij dus. Er was genoeg te zien daar onderwater, veel verschillende soorten vis, van murene's tot aan needlefish toe, en alle andere aqaurium soorten er tussenin. Best mooi. Toen we uiteindelijk weer aan boord waren voer de catamaran gelijk door naar een baai verderop waar we van boord gingen om op het strand te relaxen.

We zijn nog door het dorpje gelopen, naar een leuke waterval, en hebben ons daarna op het strand en bij de cafeetjes vermaakt. Aan het eind van de middag natuurlijk weer de catamaran op en teruggecatamarand naar de Westerdam...een goeie dag, heerlijk warm weer, en van alles gezien en gedaan.

Morgen zitten we weer een dag op zee, daarna weer een uitstapje in Mexico !

Stay Tuned !

Carin & Eric


Achtste dag - Op zee, 12-12-2017

Vandaag uitgeslapen, om 1000 uur een ontbijtje wezen scoren en verder eigenlijk niet veel gedaan; een beetje bij het ene zwembad op het achterdek hangen, daarna bij het tweede zwembad op het middendek hangen, en daarna nog even gerelaxed in de Hydropool op het voorste dek. Tussen door wat gesnacked, uiteindelijk aan het eind van de dag wat pasta gegeten, en in de avond zijn we naar een on-board show wezen kijken (je moet toch wat ? Nee hoor, was best leuk). Daarna nog een drankje in de casino-bar genomen, en dat was het zo'n beetje. Tijdens het varen hebben we regelmatig over de reling gehangen, nee, niet om de vissen te voeren, maar om naar de vele schildpadden te kijken die langs kwamen zwemmen : tientallen hebben we er gezien !

Ook nog een paar dolfijnen, en wat andere vissen die aan de oppervlakte zwommen, oa een rog is voorbijgekomen. Da's allemaal best goed te zien vanbovenaf, het water is hier hartstikke helder !
Morgen zijn we in Huatulco, ergens rond 0800 leggen we aan, maar vertrekken iets vroeger, rond 1400 uur geloof ik. We gaan weer op een snorkeltourtje, ergens een mile van de boot vandaan. We gaan het wel weer meemaken.

Stay Tuned !

Carin & Eric


Negende dag - Huatulco, Mexico, 13-12-2017

Vanmorgen om 0800 lagen we in Huatulco, Mexico. Met weer een stralende dag voor de boeg, de verwachting was 29 graden en onbewolkt moest het wel weer goedkomen. En dat kwam het ook !

Na eerst even op ons gemakkie door het kleine dorpje gelopen te hebben, en hier en daar wat winkeltjes hadden bezocht, liepen we terug richting de boot om ons gereed te maken voor weer een snorkeltour. Deze keer zouden we naar de overkant van de baai varen, en daar op een rif het eea gaan bekijken. Rond 1015 was het verzamelen, en na een korte introduktie en het uitdelen van zwemvesten etc. voeren we in een klein bootje naar de overkant. We kwamen aan op een prachtig strandje, met enkele cafeetjes en al snel gingen we achter een snorkelgids aan die ons oa bij een kleine grot zou brengen. Het water was fantastisch helder en lekker van temperatuur, we hebben veel verschillende vissen gezien, en ook de grot (met een hele smalle toegang) was best wel geinig.

Na zo'n 3 uur in totaal voeren we weer terug richting de Westerdam en klommen we weer aan boord om iets te lunchen ; dat werden hotdogd & patat, en dat ging er best in ! Daarna nog op ons gemak op het achterdek gezeten om nog iets aan de kleur te doen (was eigenlijk niet nodig, maar ja,  we willen zeker weten dat we straks bruiner zijn als jullie !). Daarna natuurlijk diner, een tijdje met een Amerikaan zitten praten die in z'n eentje aan het cruisen was (mooie verhalen had die man !), en nog wat in een van de cafeetjes aan boord gedronken.
Morgen leggen we rond 1000 aan in Guatamala, we gaan dan naar Antigua om op ons zelf de stad te doorkruisen. Antigua is ongeveer 90 minuten rijden van de haven vandaan, dus we zitten zoiezo al 3 uur in een bus heen en weer... We zien wel wat het wordt, we laten ons verrassen !

Stay Tuned !

Carin & Eric


Tiende dag - Antigua, Guatemala, 14-12-2017

Vandaag een dagje Guatamala; rond een uur of 1000 konden we de wal op, even door het cruisecenter hier rondgelopen en wat souveniertjes gescoord, daarna wachtte de bus al op ons die ons naar Antigua bracht. Een ritje van zo'n 90 minuten, door een landschap wat door vulkanen wordt gedomineerd. 

Vanuit de airconditioned bus was het allemaal prima te zien. De zon scheen een put in de grond, het was zo'n 30 graden aan de kust, en toen we eenmaal in Antigua uit de bus stapten, was het gelukkig iets minder, maar toch zo'n 26 graden...niet verkeerd hoor !
Antigua is een oud stadje, met veel verschillende Spaanse en Maya invloeden; best wel grappig om doorheen te lopen, vanaf de straatkant is er niet zo heel veel aan, maar als je door diverse voordeuren (van oa hotels enzo) binnenstapt, kom je in een heel andere wereld.

Vaak stap je dan ineens een prachtige binnentuin in, met veel bloemen,planten en fonteinen.Middenin Antigua vind je een groot vierkant plein, met daaromheen de hoogste gebouwen van de stad : oftewel 4 gebouwen met twee verdiepingen. Alles dus in een koloniale, Spaanse en Maya stijl.

Best geinig voor cultuurbarbaren zoals wij ! Uiteindelijk natuurlijk weer teruggebust naar de Westerdam, waar het al bijna donker was toen we aankwamen. En een uurtje later, rond 1900 uur ofzo, vertrok de boot. We zijn nu onderweg naar Nicaragua, waar we morgenochtend aanleggen en we weer een tourtje naar een stadje gaan doen.

Oja , sateliet-internet was erg slecht vandaag, vandaar dat dit verhaaltje iets later online staat...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Elfde dag - Corinto, Nicaragua, 15-12-2017

Deze dag begon in Nicaragua; rond 0800 kwamen we aan in Corinto, zo'n beetje de enige havenplaats in Nicaragua aan de kant van de Pacific. Natuurlijk de standaard zaken eerst gedaan, ontbijtje, fotootje en daarna rond 0815 de wal op om met een bus ongeveer anderhalf uur te rijden naar Leon, de voormalige hoofdstad van Nicaragua. Door een landschap vol met knoek, bush en vulkanen reden we een stuk over de Panamericana Highway.

Nou ja, highway, bij ons zouden we dat een provinciale weg noemen, gewoon twee rijbaantjes, eentje voor noordelijk verkeer, en eentje voor zuidelijk verkeer. Vol met gaten, overstekende paarden, koeien, honden en ezels (zowel dieren als personen). De omgeving is echter prima, net zoiets als we gewend waren in Costa Rica een paar jaar geleden. Uiteraard was het weer een prachtige zonnige dag met temperaturen over de 30 graden. Leon is een oude stad, en net zoiets als de stad waar we gisteren waren: in het centrum een groot vierkant plein, een aantal imposante kerken, en veel straatjes met alleen maar gevels. We zijn in Leon in de basiliek geweest (weet effe niet meer hoe het ding heet, een grote, witte kerk met een aantal halfronde koepels als dak), en we zijn zelfs via een trap met 76 treden ofzo bovenop het dak van de kerk geweest. Je hebt dan een aardig uitzicht op de stad en het omringende gebied, en omdat het best helder weer was konden we een aantal vulkanen in de verte zien liggen.

Het gekke is dat je op het dak van de kerk je schoenen uit moet doen, anders zou je wel eens wat kunnen beschadigen ofzo...nou, het enige wat je beschadigde waren je voetzolen, ook het dak was namelijk wit geverfd, en met een wit dak in de volle zon, kreeg je dus de blaren op je jatten...Dat die monniken dat vroeger als test deden, prima, maar wij als toerist ?

We konden helaas niet al te lang in Leon blijven, we moesten weer anderhalf uur rijden om terug te komen bij de boot, en rond 1500 kozen we met flink getoeter het ruime sop...Het getoeter had trouwens wel een reden, er misten nog steeds twee mensen die wel van boord waren gegaan, maar niet meer erop; en om 1430 moest toch echt iedereen aan boord zijn ! Of deze mensen het nog gehaald hebben, dat is ons niet meer verteld...Anders hebben die echt de boot gemist !
Morgen in Costa Rica, gaan we een boottochtje doen op de Rio Tarcoles, door de mangroves. Kijken of het een beetje veranderd is sinds de laatste keer dat we daar geweest zijn (2008).

Stay Tuned !

Carin & Eric


Twaalfde dag - Puntarenas, Costa Rica, 16-12-2017

Al vroeg ging de wekker omdat de boot rond 0700 uur aan zou leggen, en we rond 0810 zouden verzamelen voor het vertrek van de tour die we geboekt hadden. En, alles ging op schema, om 0700 meerden we af in Puntarenas, Costa Rica. De laatste stop voordat we door het Panama kanaal gaan. Het was al vroeg warm en vochtig, rond de 30 graden, en in de verte boven het centrale gedeelte van Costa Rica hingen dikke wolken. Aan de kust was er echter geen wolkje aan de lucht ! Rond 0830 vertrokken we met een bus richting de Rio Tarcoles, om met een bootje over deze rivier te gaan cruisen om zo het eea aan wildlife te spotten.

9 jaar geleden zijn we ook op deze plek geweest, en hebben we bovenop de brug over deze rivier gelopen om de tientallen krokodillen te zien die zich onder de brug ophielden. En weet je wat, de brug was er nog steeds, en de krokodillen toch wel ! Verder was er toch wel behoorlijk wat verbeterd, de wegen lijken beter te zijn, en er zijn veel meer hotels en resorts bijgekomen. Bij de brug was toen 1 tentje waar ze wat ijsjes verkochten, nu waren er verschillende toeristenwinkeltjes, twee grote restaurants en nog steeds hetzelfde ijswinkeltje, alleen drie keer zo groot ! We gingen met een man of 36 aan boord van een open rivierbootje, met rondom uitzicht. In totaal hebben we zo'n 3 uur over de Rio Tarcoles gevaren, helemaal richting de monding in de Pacific, en door diverse kreken en waterwegen dwars door het mangrove gebied. We hebben tientallen verschillende vogels gespot, veel reigers (herion's), caracara's, osprey's, ibissen, zwaluwen, ooievaars etc. etc. Natuurlijk hebben we ook enkele flinke krokodillen gezien, en heel erg leuk, een familie van drie wasberen (raccoon's) die heerlijk languit op een boomtak siesta lagen te houden ! Al met al een hele leuke tour !


Bij terugkomst op de boot zijn we nog even in het dorp wezen kijken, en hebben we nog wat souvenir spul aangeschaft. De bevolking is nog steeds heel erg aardig, maar het wordt allemaal wel wat commercieler hier. Is verder niks mis mee, maar da's wel anders als vroeger.
In de avond zijn we nog bij een show van een buikspreker geweest, met een aantal poppen. Een soort Jeff Dunham , maar net iets minder fel.Hij betrok wel heel leuk het publiek erbij, en eigenlijk was het best leuk. Morgen een dag op zee, onderweg naar Panama...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Dertiende dag - Op zee, 17-12-2017

Vandaag weer een volle dag op zee, onderweg naar het Panama kanaal. Weer een fantastische dag, tegen de 32 graden, onbewolkt, vochtiger als de dagen ervoor, dus lekker plakken. Omdat het zondag was hebben we lekker uitgeslapen tot ongeveer 0930, daarna natuurlijk een ontbijtje, en toen, toen hebben we een tafeltje bij het zwembad op het achterdek in de schaduw opgezocht, en lekker niks gedaan. Af en toe even afkoelen in het zwembad, af en toe even over de railing hangen om te kijken of er nog dolfijnen en/of schildpadden in de buurt waren (ja, die waren er !), af en toe een boek lezen of een game spelen, en af en toe een drankje nuttigen. Dat hebben we tot zo'n 1600 uur gedaan, daarna is Carin even wezen sporten, en ben ik gewoon verder gegaan met niks doen, alleen aan het andere zwembad...Dus, dat was het wel zo'n beetje...

Morgen willen we om 0545 opstaan, om 0625 komt de zon op, dus dan zouden we rond 0600 al een beetje licht moeten hebben buiten. En dat komt dan weer goed uit, rond 0800 zouden we voor de Miraflores locks liggen, zodat we dan door de eerste set sluizen zullen gaan. En daar willen we eigenlijk niet al te veel van missen. We gaan het allemaal wel zien...

Oja, het kaartje klopt niet, we zitten ergens op zee, en niet in Panama....wel ergens op die hoogte...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Veertiende dag - Panama Canal, 18-12-2017

Middenin in de nacht opgestaan (0545) om er maar op tijd bij te zijn: we gaan door het Panama kanaal ! We wilden eigenlijk niets missen vandaag, dus moesten we er vroeg bij zijn. Het was nog donker, maar de zon zou rond 0620 opkomen, en dat deed-ie ook. We lagen mooi op route voor de eerste sluizen, de Miraflores Locks.

Het is een imposant gezicht om de megagrote zeeschepen door de nauwe sluizen te zien gaan; het lijkt van een afstandje gewoon niet te passen, maar als zo'n schip er eindelijk inligt, past het toch, al is het maar net ! De boot voor ons had gewoon echt niet meer ruimte als 50 cm aan iedere kant, en ik vraag me af, of de Westerdam wel meer ruimte had. Dat was van onze plek af helaas niet te zien, maar we zijn er doorheen gekomen.

Na de eerste twee sluizen (we zijn door de "oude" sluizen gegaan) , een klein stukje varen en daarna meteen door de Pedro Miguel Locks ; 1 sluis. Dan ben je echt op het Panama kanaal, en vaar je voor een paar uur door het kanaal en Lake Gatun. Op het meer vaar je tussen diverse eilandjes door. Daarna kom je bij de Gatun Locks, de sluizen aan de Caribbean kant. Ook hier gingen we weer door de (oude) kleinere sluizen, 3 stuks achter elkaar. We hebben zo'n beetje de hele dag op dek 7 aan de voorkant van de boot gestaan (ongeveer 2 x 4 uur lang), om alles te fotograferen en te filmen.

Het weer was fantastisch, eerst een beetje heiig, maar daarna halfbewolkt en een graadje of 31...Was niet verkeerd, maar we zijn wel versleten !!! De oude benen kunnen het allemaal niet meer aan (of zou het de drank van gisteravond zijn ? ) Al met al een mooie dag, imposante sluizen en een hele beleving !
Morgen leggen we aan in Cartagena, Colombia, doen een haven en stadstour en daarna in een ruk door naar Fort Lauderdale....

Oja, het kaartje klopt niet, we zitten ergens op zee, en niet in Panama....wel ergens op die hoogte...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Vijftiende dag - Cartagena, Colombia, 19-12-2017

Vanmorgen kwamen we rond 1100 uur aan in Cartagena, Colombia. Er lag al een cruiseschip aan de pier, en toen we dichterbij kwamen zagen we dat het een boot van de TUI was. Dat is op zich niet erg, behalve dat de TUI bedoeld is voor Duitse gasten, en dat kon betekenen, dat er misschien wel 4000 duitsers door de straten van Cartagena zouden kunnen marcheren ! Nou ja, vooruit maar.... Natuurlijk hadden we eerst een ontbijtje naar binnen gesnoven...uuhh, ik bedoel geschoven..., en daarna hebben we een tweedelige tour gedaan; eerst met een bus naar enkele bijzondere plekken in de stad, zoals het oude centrum, een of ander aftands fort met heel veel culturele waarde (sorry, dat is niet echt helemaal aan ons besteedt).

Maar, we gingen ervoor, dus niet zeuren. Het jammere was wel dat het vandaag onwijs warm is geweest, zo'n 35 graden, en om bovenop zo'n fort te komen moet je dus lopen (ze hadden nog geen liften in die tijd ofzo), en er groeien geen bomen op zo'n fort, dus loop je in de volle zon met je klus over een stapel ouwe stenen...Daarna hebben we wat rond gelopen door de oude binnenstad, veel kleurige huizen, enkele stadsparken met standbeelden van Simon Bolivar, de grote bevrijdenaar van de zuid-Amerikaanse landen, en nog wat ouwe lullen op een paard... Maar, was toch wel aardig hoor. Daarna zijn we met een klein bootje rondom een deel van de stad gevaren, en hebben we nog meer geschiedenis van Cartagena en Colombia opgesnoven...uuhh, tot ons genomen...

Aan het eind van de tour werden we door het bootje naast de cruise-terminal afgezet, en daar was nog een klein dierentuintje/vogelgebiedje. We hebben daar wat doorheen gelopen en diverse papagaaien, flamingo's en pauwen gezien. Daarna rond 1615 terug op de boot, snel het zwempak en zwembroek aan, en het zweet lekker van ons afspoelen in het zwembad...daar zijn we weer van opgeknapt na zo'n hete dag...
Na vandaag alleen nog maar op zee, en dan leggen we vrijdagmorgen aan in Fort Lauderdale. En dan eindigt voor ons de cruise. Vrijdag blijven we dan nog een nachtje in Fort Lauderdale, en als het goed is zijn we dan zondag in de loop van de dag weer thuis...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Zestiende dag - Op zee, 20-12-2017

Vandaag een dag op zee, dus we zitten ergens tussen Colombia en Jamaica in, en morgen schieten we ergens langs Cuba...Afgelopen nacht en vandaag hadden we voor het eerst deze trip een ruige zee, lekkere stevige golven van zo'n 4 meter hoog, en daarbij een windje van zo'n 7 tot 8 Beaufort (en dat verzin ik niet, allemaal volgens de info die we hier aan boord op de schermen zien). Dus, lekker op en neer gaan, ineens twee golfslagzwembaden aan boord (waarvan er eentje , die op het achterdek, werd afgesloten, was te erg, de ene kant was leeg en de andere kant stond een meter water boven de rand), maar wel grappig hoor. Ik geloof niet dat er iemand zeeziek is geworden, hoogstens een beetje misselijk van teveel drank ofzo...Maar goed, vandaag dus niet zo heel veel beleefd...tenminste, als je de lunch met de kapitein even vergeet! We waren uitgenodigd om vandaag met kapitein Iglo te lunchen, en normaal doen wij daar als eigenwijze hollanders lekker niet aan mee, maar vandaag, ach, vooruit maar een keer. Dus wij allebei ons in pak 1 gehesen, en op naar de dining room op dek 2. Werden we opgewacht, en bij nog wat andere gasten aan tafel gezet, champagne erbij, menukaart erbij, alles netjes en keurig. Er waren nog zo'n 80 andere gasten, en kapitein Iglo (een Hollander) sprak wat woordjes van dank dat we er allemaal waren enzo, en daarna werd er toch wel een prima lunch geserveerd. We zaten met 8 man/vrouw aan tafel, en het is dan de bedoeling dat je een beetje converseerd met je glas champoepel in de hand en een pink omhoog. Dat converseren ging best, er zat een Canadees stel bij waar we lekker mee aan het babbelen waren, maar dat pinkje ging wat minder. We kregen ook helemaal geen aardappelen, terwijl de helft die al in z'n keel had zitten...Nee hoor, was best wel grappig om zoiets een keer mee te maken.
Verder dus alleen maar een beetje bij het golfslagbad gezeten, in de hydropool geweest, en 's avonds wat chocolade snacks verorbert die uitgedeeld werden. Gewoon een rustig dagje dus.Weinig foto's gemaakt, dus maar eentje van de zonsondergang erbij...

Morgen nog steeds op zee, en om 1600 uur worden alle Hollanders verwacht voor een glas "sparkling wine and dutch snacks". Volgens mij betekent dat frikadellen en bitterballen, dus daar gaan we zeker heen ! Kunnen we meteen zien hoeveel nederlanders er aan boord zijn, ik denk dat er misschien 25 gasten zijn.
We gaan het wel zien...

Oja , kaartje bij dit verhaal klopt niet...we zitten ergens op zee in de buurt van Jamaica ofzo...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Zeventiende dag - Op zee, 21-12-2017

Deze dag, de laatste dag op zee, eerst lekker uitgeslapen en daarna om 1000 uur een ontbijtje gescoord. We varen weer noordwaards, en dat kan je aan de temperatuur goed merken, het was slechts 27 graden, brrr...Natuurlijk hebben we deze dag weer aan de verschillende zwembaden gelegen, zo af en toe moet je verkassen zodat je ook weer eens andere mensen ziet en je weer eens een ander uitzichtpunt hebt...

Ook hadden we vandaag een receptie met alle Nederlanders aan boord, manmanman wat hebben we genoten ! Het waren trouwens niet alleen hollanders, maar ook een aantal nederlands sprekende belgen. En, er werd in de uitnodiging gesproken over "dutch snacks", dus wij zagen de bitterballen al klaarstaan met een keurig nederlands vlaggetje erin ! Nou, dat was een fata morgana, er waren geen bitterballen, er waren wel een hoop ballen, maar die stonden met een glas wijn in de hand...Ach, het viel allemaal wel mee, we hebben staan te praten met een meiske van de HAL, en met een wat ouder echtpaar die tenminste redelijk normaal deden. De snacks die langskwamen waren oa bamischijven en vietnamese loempia's, we denken dat de kapitein de bitterballen heeft achtergehouden voor eigen gebruik...Na een klein uurtje zijn we weer weggegaan en zijn we in het Lido restaurant nog wat wezen eten, want op een vietnamese loempia kan je niet leven natuurlijk.
Verder hebben we de koffers weer ingepakt, die worden morgenochtend van boord gehaald als we rond 0700 uur in Port Everglades/Fort Lauderdale aanleggen.
Vanavond is het sateliet-internet erg traag, dus ik weet niet of dit verhaaltje op tijd online staat. Geen foto's vandaag, hopelijk morgen foto's uit Fort Lauderdale !

Oja , kaartje bij dit verhaal klopt niet...we zitten ergens op zee tussen Cuba, de Bahama's en de USA in...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Achttiende dag - Fort Lauderdale, 22-12-2017

Fort Lauderdale, we zijn weer op de vaste wal! Vanmorgen rond 0600 uur, we waren nog niet eens wakker, lag de Westerdam alweer vast in Fort Lauderdale, en daarmee eindigde het cruise avontuur door het Panama kanaal. Zelf stonden we om 0700 uur op, het was net een beetje licht aan het worden, en na een ontbijtje was het wachten tot we van boord mochten. Rond 0845 konden we van de boot af, en moesten we aansluiten in de rij voor de douane. Het was net of we weer op een vliegveld waren, het duurde ongeveer 3 kwartier voordat we met de koffers door de douane waren en we buiten de terminal op zoek gingen naar een taxi. Die was zo gevonden, en we scheurden meteen naar ons hotel voor 1 nacht, het Snooze hotel aan de North Fort Lauderdale Beach Boulevard...ja, precies tegenover het strand.

We moesten even wachten tot de kamer gereed was, we hebben effe gerelaxed op het dakterras, maar om 1100 uur konden we erin. We hebben daarna eerst een stuk over de boulevard gelopen, her en der een drankje en een lunchje gedaan, maar helaas, het werd toch wel weer warm met 26 graden, dus we besloten toch maar om op het strand en in de zee wat te gaan klooien en af te koelen. Daarna natuurlijk even terug om het zand uit je naad te spoelen, en op zoek naar wat voedsel. 

We kwamen langs een Hooters, en daar hebben we maar wat gegeten, je moet toch wat. Uiteindelijk vanaf 2000 uur nog ergens op een terrasje een prosecco en een roseetje naar binnen gewerkt, en dat was het wel zo'n beetje.
Morgen vertrekken we om een uur of 0900 naar het vliegveld, om onze vlucht van 1225 uur naar New York te nemen. Daarna door naar Amsterdam, en zondagochtend zouden we dan weer in NL moeten zijn. Misschien komt er morgen nog een verhaaltje vanaf 1 van de vliegvelden, zoniet, dan komt dat vanaf thuis wel.
Oja , vergeet vooral niet om de time-lapse video van onze Panama kanaal dag te bekijken ! Hier kan je die vinden , duurt ongeveer 5 minuten : Panama Canal time lapse.

Stay Tuned !

Carin & Eric


We zijn weer thuis, 25-12-2017

23 december stonden we rond 0830 op om even later in de taxi te springen richting Fort Lauderdale International Airport. We konden redelijk snel de boardingpassen en kofferlabels uitprinten op 1 van de self service apparaten in de terminal, meteen de koffers afgegeven en door de douane gegaan naar de vertrekhal. En toen was het tijd voor een ontbijtje, dat hadden we nog niet gehad. Er was een tentje die tot 1000 uur ontbijt serveerde, en 1 minuut voor 1000 bestelden we voor de laatste keer dit jaar de scrambled eggs, potatoes, bacon en toast. Nadat we dit op ons gemakkie hadden opgepeuzeld, was het tijd om naar de gate te gaan. Het vliegtuig zou om 1225 uur vertrekken, maar het was er nog niet toen we rond boardingstijd daar stonden, en uiteindelijk hadden we ruim een half uur vertraging op de eerste vlucht naar Newark. Vlucht was verder wel oke, een kort vluchtje van nog geen drie uur.

Op Newark hadden we nog tijd genoeg over, ondanks de vertraging. Koffers waren doorgelabeld, en omdat we de USA zouden verlaten hoefden we die ook niet op te pikken en op een transit band te gooien oid, iets wat we tijdens de heenvlucht wel moesten doen in Washington-Dulles. We hadden gisteren toch maar een upgrade genomen naar comfort plus stoelen, heb je toch net wat meer ruimte.De vlucht vertrok op tijd, en na een makkelijke 6 uur en een beetje stonden we om 0715 weer in Amsterdam. Jan en Anneke waren al vroeg uit bed en stonden ons alweer op te wachten. Na een bakkie hollandse koffie op Schiphol zijn we weer naar huis gereden, en zat het er weer op voor dit jaar ! 

Al met al een prima cruisevakantie geweest, een goede week ervoor in San Diego gehad, fantastisch weer gehad (tussen de 25 grd en 36 grd), en weer veel gezien in centraal Amerika en Panama.

Iedereen natuurlijk weer bedankt voor het meereizen en voor alle reacties op de verhalen ! Enne...over 5 maanden vertrekken we voor de volgende trip...

Stay Tuned !

Carin & Eric


Menu

Panama Kanaal Cruise 2017